Monday, 21 January 2013

Aku hanya insan biasa...

Salam alaikum semuaa..kepala rasa ringan sikit lepas melayan kepenatan membaca buku untuk 3 minggu lebih..exam aku baru ja habis..kali ni betul2 terasa penatnya menjadi seorang penuntut ilmu..benda tu memang lazim bagi seorang penuntut ilmu,sebelum2 ni pun memang rasa penatnya,cuma xtau kenapa untuk exam kali ni terasa berat sangat..semangat tu kian hilang..tapi aku bersyukur masih dapat teruskan hingga ke final paper,biarpun rasa xpuas hati dengan jawapan yang ditulis time exam..sehingga terlintas difikiran ni panjat bangunan kuliah,then lompat...neraka2 pun neraka laa...sampai begitu sekali hasutan syaitan..setelah beberapa hari berlalu,mengenangkan keadaan tu balik,aku rasa betul2 bersyukur kerana masih bernafas hari ni..biarpun dalam mood yang masih xberapa nak bagus,aku join sekaki ngan member jalan2 ziarah rumah kawan arab..dapat lihat depan mata sendiri,dan merasa budaya bangsa arab ni..
Satu perkara yang betul2 buat aku rasa rendah diri,sifat memuliakan tetamu bangsa arab ni..memang dalam fikiran aku,sifat muliakan tetamu bangsa arab ni tinggi,tapi bila aku rasa sendiri,x sangka sampai begitu sekali..betul2 diluar jangkauan..dijemput datang kerumah,makanan dihidang macam untuk satu kampung,walhal kami hanya berempat..time makan tu,tuan rumah siap tolong suap lagi..lepas makan dihidang plak dengan halawah(manisan) sebagai pencuci mulut..then bila kami nak ke masjid untuk solat asar,arab2 tepi jalan berebut suruh kami singgah ke rumah masing2,then ada yang sanggup hulurkan wang untuk kami..terasa diri ni betul2 xlayak untuk menerima semua tu..
Lepas asar,kami dibawa bersiar2 di sungai Nil dengan bot,sempat juga singgah kubu bersejarah time zaman kebangkitan arab mesir melawan penjajah Perancis dan Inggeris..time atas bot tu lagi,kami dihidangkan dgn makanan lagi,biarpun kenyang makan tengahari xhabis lagi..sebelum balik rumah,dibawa lepak kedai kopi,minum secawan capuccino,barulah kami dihantar pulang..pengalaman bergaul,bertukar pandangan dengan mereka,membuatkan aku rasa kekurangan..masih banyak yang kurang dalam diri..Semoga Allah melindungi keluarga sahabatku Hassan An-neknak(حسن النعناع)...



1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete